Biele Karpaty - krajina a človek v harmónii
Lednica. Zostup z hradného brala po rebríku prináša adrenalín aj výhľady do krajiny. Foto: Klaudia Medalová

Biele Karpaty - krajina a človek v harmónii


Lednica. Zostup z hradného brala po rebríku prináša adrenalín aj výhľady do krajiny. Foto: Klaudia Medalová

Pre súčasných hospodárov je náročné nájsť správny balans medzi výrobou a predajom a myslieť pri tom aj na udržateľnosť. Niektorým sa to už darí a okrem ochrany prírody a ekonomických aktivít vytvárajú aj pracovné príležitosti pre miestnych. Mladí reportéri počas intenzívneho workshopu v Bielych Karpatoch takého väčšie i menšie poľnohospodárske subjekty navštívili.

PD Vršatec- veľkosť, ktorá nezotročuje
 
Medzi prvé zastávky bielokarpatskej misie patrilo Poľnohospodárske družstvo Vršatec v obci Pruské. Predseda Ján Kopšo reportérov zobral na obhliadku družstva, popri ktorej rozprával mnohé zaujímavosti, napríklad o inseminácii dojníc alebo o využití tekutého hnoja, tzv. živej vody. Viacerí občania sa však v období hnojenia sťažujú na zápach. Preseda družstva im vtipne odkazuje: „Buďte radi kým smrdí, pretože keď prestane, nebudete mať čo jesť.“ Podľa Kopša sú rodinné farmy síce pekné, ale vyžadujú veľkú dennodennú osobnú angažovanosť farmára, čo je dlhodobo ťažko udržateľné. 
 
V PD Vršatec chovajú kravy na mlieko i mäso, produkciu však nefinalizujú. Mlieko dodávajú do neďalekej Agrofarmy Červený Kameň a jalovice vyvážajú do zahraničia. Na druhej strane, podľa odborníkov v oblasti manažmentu chránených území, vypásanie lúk v tomto území je veľkým prínosom pre krajinu, pretože pomáha zachovávať pestré lúky.
 
 
Agrofarma - 100 tisíc litrov mlieka denne
 
Agrofarma v Červenom Kameni je jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Denne  na spracovanie 170 druhov výrobkov spotrebuje až 100 000 litrov mlieka. Preto ho skupuje z celého Slovenska, čím podporuje slovenský chov a ekonomiku, Z rozprávania Gabriely Švecovej, obchodno-marketingovej riaditeľky, boli kedysi Biele Karpaty regiónom chovateľov oviec, no táto tradícia sa postupne vytráca. Je to škoda, lebo bielokarpatským dolinám by ovečky - kosačky slušali.
 
 
Mladých reportérov pre životné prostredie zaujímala aj téma odpadového materiálu z mliečnych produktov, ktorým je srvátka. „Momentálne v priemere spracujeme 100 tisíc litrov mlieka denne, z čoho je 90 tisíc litrov srvátky, no toto číslo sa snažíme pomocou projektu zahusťovania znížiť. Ak je srvátka zahustená, dá sa sušiť a môžu sa z nej vyrábať ďalšie produkty ako napríklad proteínové doplnky“ vyjadrila sa Švecová. Agrofarma okrem mliečnych výrobkov momentálne začala predávať i mäsové produkty ako napríklad divinu či jahňacie, ktoré sa dostalo aj do obchodných reťazcov a už za prvý týždeň predaja malo veľký úspech u spotrebiteľov a predávajúcich.
 
Lednica - bývalé kráľovské mestečko
 
Medzi turistické atrakcie v Bielych Karpatoch patrí i Hrad Lednica, ktorý sa v súčasnosti rekonštruuje, no s drobnými obmedzeniami je tam prístup možný. „Na rekonštrukcii sa podieľajú nezamestnaní občania Lednice a okolia, ktorí pomáhajú s obnovou zrúcaniny.“ spomenul správca Peter Martinisko. Hrad zaujme bohatou históriou a sprevádza ho aj povesť o mladej lednickej panne Katarínke, ktorú si môžeme prečítať pri Katarínkinej studničke pod hradom.
 
 
Po návšteve zrúcaniny čakala mladých reportérov návšteva Obecného úradu, kde ich privítal starosta obce Lednica, ktorý porozprával o fungovaní obce a nezabudol spomenúť obecnú pálenicu, ktorá je jej ďalšou pýchou. V dedine sa každoročne konávajú i tradičné dožinkové Lednické slávnosti, ktoré by tento rok oslávili dvadsiate výročie, no kvôli momentálnej situácii s koronavírusom sa musia presunúť. 
 
 
I keď Lednica má vďaka hradu a krásnemu okoliu do budúcna veľký potenciál na rovzoj agroturistiky, obec sa jej zatiaľ nevenuje. Bola by tu napríklad aj možnosť prevádzkovať reštauráciu alebo obchodík pod hradom s lokálnymi potravinami, či už od družstva Vršatec alebo z Agrofarmy v Červenom Kameni. Mladí reportéri si myslia, že by to malo zaručený úspech a bolo by to prospešné pre každú stranu.
Meno autora/autorov: 
Nina Klobučníková, Nina Kališová
Vek autora/autorov: 
16, 18
Škola: 
Pedagogická a sociálna akadémia sv. Andreja - Svorada a Benedikta, Trenčín, Gymnázium Milana Rastislava Štefánika, Nové Mesto nad Váhom