Predaj domácich produktov. Foto: Eva Mančíková

Rozhovor o výstave WE FEED THE WORLD

 

Akcia We feed the world nielen spája fotografiu, poľnohospodárstvo, eko-problematiku, propagáciu miestnych farmárov, ale zároveň rozširuje myšlienku zmeny spôsobu života. Viac ako 300 fotografií na šiestich kontinentoch šíri myšlienku drobného poľnohospodárstva a ponúka ho ako riešenie celosvetových ekologických kríz.

 

 

Fotografie boli prezentované na viacerých miestach po celom svete. Obrazy a ich príbehy šikovne naviedli ľudí k otázke, či potraviny z malých rodinných fariem dokážu zachrániť svet. Jedna z týchto výstav sa uskutočnila aj v Dlhej nad Váhom v gazdovskom dvore manželov Lozsiových a v susednej permakultúrnej záhrade Zuzany Pastorkovej. Výstava bola spojená s možnosťou zakúpenia výrobkov z ich domácej produkcie. Elena Lozsi nám priniesla osobný pohľad na život farmárskej rodiny.

 

 

Aké boli vaše začiatky s farmárčením?

Celé to začalo už v detstve. Moji starí rodičia aj rodičia sa venovali pestovaniu zeleniny v záhrade a ja som im pomáhala. Neskôr som si všimla, že používajú rôzne umelé hnojivá a pesticídy a uvedomila som si, že by som s tým nechcela pracovať. Pestovanie vo mne bolo, ale rozhodla som sa ísť trochu inou cestou – bez chemikálií.

 

 

Čo ste chceli dosiahnuť, keď ste začínali s eko-pestovaním?

Naším cieľom bolo v prvom rade, aby bola moja rodina celoročne zeleninovo sebestačná. A tento cieľ sa nám už splnil. Môžem povedať, že si vypestujeme zeleninu bez postrekov na celý rok. Prebytky posúvame rodinám v okolí.

 

 

Čím všetkým sa zaoberáte na vašej rodinnej farme?

Pestujeme všetky základné zeleniny, ktoré používajú gazdinky v kuchyni. Od jari začíname jarnou cibuľkou, reďkovkou a šalátom, potom prichádza napríklad mrkva, petržlen a cvikla. Ja som hrdá na môj hroznový džem, ktorý vyrábam z čierneho hrozna. Varím ho vonku v kotlíku, takže už len tá výroba je jedinečná.

 

Ako vy vnímate akciu We Feed the World?

My kŕmime svet treba chápať nie len ako kŕmenie potravinami, ale aj to, ako sa stavajú ekofarmári k ochrane životného prostredia.

 

 

Máte svoju favoritku medzi fotkami na We Feed the World?

Moja obľúbená je rybárka, ktorá má sieť plnú krabov. Napriek tomu, že vyštudovala vysokú školu, rozhodla sa venovať rybolovu.

 

V dnešnej dobe sa na jedlo mnohí ľudia nepozerajú z hľadiska zdravého životného štýlu. Myslíte si že eko-pestovanie na Slovensku aj v zahraničí dokážu posunúť zdravý životný štýl ľudí?

V poslednom čase vnímam vo svojom okolí zmeny u svojich známych. Uvedomujú si, že je lepšie používať zdravé lokálne potraviny, ktoré sú oberané v zrelom stave.

 

 

 

Aké problémy sa spájajú s eko-pestovaním?

Hlavným problémom je to, že neviete vypestovať veľké množstvo zeleniny a ovocia. Udržať kvalitu a kvantitu je skutočne veľmi náročné, preto sa množstvo farmárov obracia na chemikálie.

 

A Vaše plány do budúcna?

Mojim snom je pokračovať v tom, čo robíme a zvyšovať kvalitu našich produktov.

 

 

 

 

Viac informácií o akcii We Feed The world je možné nájsť na stránke https://www.wefeedtheworld.org/

Meno autora/autorov: 
Ema Mančíková, Eva Mančíková