Prečo ich dovážať, vyrastú aj tu.

Pri nákupe v supermarkete ste si iste všimli, že väčšina zeleniny nepochádza zo Slovenska, ale zo zahraničia. Dokonca ani nechutí ako zelenina, ktorú sme v minulosti poznali. Napríklad rajčiny sa k nám dovážajú z juhovýchodnej Andalúzie, kde ich pestujú v oblasti Almeria v obrovských fóliovníkoch, ktoré je vidieť dokonca z vesmíru ako obrovske more bielej. Rozprestierajú sa na ploche asi 450 kilometrov štvorcových. Pestovanie týchto rajčín má podľa vedcov z NASA dopad na miestnu klímu. Pracujú tu robotníci najčastejšie zo severnej Afriky, ktorí za nízky plat a často aj v nie práve najlepších podmienkach makajú od rána do večera. Tieto rajčiny sa často ani nestretnú s pôdou. Narozdiel od týchto umelých rajčín, tie naše vypestované, či už doma v záhradke, alebo na miestnej farme majú prirodzenú farbu, možno trochu nepravidelný tvar, no chuť je vždy sladká a výrazna. Kvôli prevozu rajčín zo zahraničia mimo iného vzniká aj množstvo zbytočného obalového materiálu, ktorý sa v rukách spotrebiteľov mení na odpad. Pritom si rajčiny môžeme dopestovať aj u nás na Slovensku. Bez zbytočných nákladov na obaly, dopravu a skládkovanie, čo by podporilo aj miestnu ekonomiku. 

Meno autora/autorov: 
Daniel Ševčík
Vek autora/autorov: 
14
Škola: 
ZŠ Dlhé Hony 1 Trenčín
Link na Váš profil na facebooku: 
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010507929729