Zelené hotely

Vložil/a admin dňa 19.11.2014

Slovenskí reportéri prvykrát pri Anlatiku

Dlho očakávaný deň bol zrazu tu. Štvrtok 30. októbra. Piati mladí reportéri pod vedením pedagogického dozoru vyrážajú na medzinárodný workshop, ktorý sa koná v Portugalsku. Nesmelo, no zároveň odvážne a s veľkými očakávaniami nastupujeme do lietadla. Na ďalší deň ráno nás už privítali slnkom zaliate ulice mestečka Cascais. Po milom privítaní organizátorky sme sa zadelili do tímov.

Náš tím pod vedením portugalského vedúceho dostal tému „odpadové hospodárstvo v Hoteli Baia a iné environmentálne postupy.“ Mali sme možnosť spolupracovať so zakladateľkou programu Green Key v Portugalsku. Green Key je medzinárodný program, ktorý udeľuje environmentálnu značku hotelom, reštauráciám, malým ubytovacím zariadeniam, atrakciám a kempom. Dozvedeli sme sa kritériá, podľa ktorých hodnotia hotely. Dbajú na to, či vedenie vzdeláva zamestnancov, zákazníkov o udržateľnom rozvoji a ochrane životného prostredia, či sa snažia znížiť náklady na prevádzku, ako využívajú energie a pod. Ak daný hotel splní všetky kritériá, dostane túto značku.

Pripravili sme si otázky na manažéra hotela Baia a šli priamo do hotela. Otázky životného prostredia rieši hotel zodpovedne a preto je certifikovaný ako ECO-HOTEL od programu TUV Rhineland. Od manažéra hotela sme sa dozvedeli, že hotel má 113 izieb. V každej izbe je na toalete a na vodovode namontovaný špeciálny filter, aby nedošlo k úniku vody. Ak by sa tak náhodou stalo, v kancelárií majú nainštalovaný systém, ktorý im to ohlási a chyba sa dá ľahko napraviť. Teplota vody je korigovaná tak, aby sa minimalizoval ohrev vody plynom a vodu v bazéne ohrievajú len v zime.

Dozvedeli sme sa tiež, že uteráky menia len na požiadanie hostí a posteľnú bielizeň každé 2 dni, takže sa tým ušetrí energia i voda na pranie. Práčky sú používané len vtedy, ak sa naplní ich kapacita. V izbách sú namontované úsporné žiarivky, ktoré spotrebúvajú o 80% menej energie a vydržia až 8-krát dlhšie ako bežné žiarovky. Chodby sú osvetlené LED žiarovkami. Pri nízkej obsadenosti hotela sa snažia ubytovať hostí na jedno poschodie, aby sa znížila spotreba elektriny. Klíma je nainštalovaná tak, že sa automaticky vypne, keď sú otvorené okná.

Vonkajšie osvetlenie je časovo programované. V suteréne sa používajú svetlá, ktoré sa zapnú len pomocou pohybu. Všetok odpad produkovaný v hoteli sa recykluje a všetci zamestnanci vedia, že odpad musí byť triedený. Majú špeciálny spôsob dopravy odpadu, ktorý ide zo všetkých poschodí, kuchyne a baru priamo do suterénu, kde majú označené nádoby a potom sa oddeľuje do kontajnerov. Napríklad papier sa využíva z oboch strán, jedlý olej posielajú na likvidáciu, nepoužiteľné spotrebiče, batérie, žiarovky sú vrátené na recykláciu. Hotel uvažuje o zavedení solárnych panelov, ktoré by využívali na ohrev vody.

Hotel je na správnej ceste k získaniu environmentálnej značky Green Key. Každopádne tento hotel šetrí životné prostredie a mnoho iných hotelov by si od neho mohlo vziať príklad. Informácie, ktoré sme získali, sme spoločnými silami spracovali do fotoreportáže a článku, ktorý sme neskôr prezentovali svojím kamarátom- reportérom.

Ostalo nám kúsok voľného času, ktorý sme využili na prehliadku mesta, ochutnávanie rôznych portugalských sladkostí, spoznávanie sa s účastníkmi z iných krajín a výlet do prírody. V nemom úžase sme sledovali Atlantický oceán, ako sa obrovské vlny trieštia o skaly...

Domov sme odchádzali so smutnými očami, ale zato s nezabudnuteľným množstvom spomienok. Som veľmi rada, že som mala možnosť sa zúčastniť na takomto jedinečnom workshope a teraz už len ostáva dúfať, že sa s tými skvelými ľuďmi stretnem opäť na nejakom ďalšom reportérskom workshope

Adriána Henčeková, 15 rokov, Gymnázium, Školská 7, SNV

Priložené obrázky
Slovenskí reportéri prvykrát pri Anlatiku
Kultúrna noc
Nočné uličky Cascaisu
Oboznamujeme sa s našou misiou
Očarujúci pohľad na pobrežie
Pri písaní článkov
Strentutie tímu s manažérom Hotela Baia
Špeciálne výťahy na odpad
Treba sa zvečeniť pri trhaní inváznych rastlín