Šťastné ovečky Oľgy Apoleníkovej

O biofarmu v Pružine sa stará a zveľaďuje ju Oľga Apoleníková. Vyštudovala síce odbor strojárstvo, ale zlákali ju ovce. Začínala ako dojička kráv. Po zániku jej zamestnania začala s chovom hovädzieho dobytka a postupne prešla na chov oviec. Dnes je jedna z najlepších.
Pani Apoleníková vysvetľuje, že ak ovečka dostane zápal vemena, už nemôže nikdy viac dojiť. Jedna ovečka môže mať za svoj život päť až šesť janiatok. Na biofarme chová 1400 ovcí. Kŕmi ich lucerkovou silážou.
Už 6-týždňové jahňa musí preč od matky. Prvé dni plače. Pani Apoleníková ich nazvala "šuliprdky". O rok z nich už budú mladé "mamičky".
Pri malých ovciach platí, že odvážnejší zvíťazí. Na Veľkú noc si z jahniat môžete vybrať a jedno si kúpiť.
Jedna ovca denne vyprodukuje jedno deci až tri litre mlieka, z ktorého sa vyrába syr a žinčica. Priamo na farme sa predáva pravý ovčí syr.
Pred dvomi rokmi sa stala podnikateľkou roka. V jej predajni svietia mnohé ocenenia a diplomy za úspechy vo výrobe a predaji bio syra.
Vložil/a Zuzana Limova dňa 27.03.2012

 

 

 

Mladí reportéri sa boli pozrieť na farme u Oľgy Apoleníkovej. Má ju už dvadsaťjeden rokov. Ovečky sú prítulné a na farme sa predáva tu biovýrobky, napríklad žinčicu, ovčí syr alebo ovčie nite. Viac sa dozviete v našej fotoreportáži.

Autorky: Miriam Belavá a Gabriela Šulyová, ZŠ Pružina; Karin Janovská, Stredná umelecká škola, Trenčín;

Foto: Karin Janovská

 

 

 

Prečítajte si aj ďalšie články, ktoré vznikli v rámci exkurzie na Ekofarmu Pružina:

Za bľakotom oviec

Ekofarmárčenie nie je med lízať

Mladí reportéri okúsili život na ekofarme

Biofarmárka: Moja práca má budúcnosť

 

Priložené obrázky
O biofarmu v Pružine sa stará a zveľaďuje ju Oľga Apoleníková. Vyštudovala síce odbor strojárstvo, ale zlákali ju ovce. Začínala ako dojička kráv. Po zániku jej zamestnania začala s chovom hovädzieho dobytka a postupne prešla na chov oviec. Dnes je jedna z najlepších.
Pani Apoleníková vysvetľuje, že ak ovečka dostane zápal vemena, už nemôže nikdy viac dojiť. Jedna ovečka môže mať za svoj život päť až šesť janiatok. Na biofarme chová 1400 ovcí. Kŕmi ich lucerkovou silážou.
Už 6-týždňové jahňa musí preč od matky. Prvé dni plače. Pani Apoleníková ich nazvala "šuliprdky". O rok z nich už budú mladé "mamičky".
Pri malých ovciach platí, že odvážnejší zvíťazí. Na Veľkú noc si z jahniat môžete vybrať a jedno si kúpiť.
Jedna ovca denne vyprodukuje jedno deci až tri litre mlieka, z ktorého sa vyrába syr a žinčica. Priamo na farme sa predáva pravý ovčí syr.
Pred dvomi rokmi sa stala podnikateľkou roka. V jej predajni svietia mnohé ocenenia a diplomy za úspechy vo výrobe a predaji bio syra.