Mladí reportéri pod vedením profesionálov skúmali biodiverzitu Bielych Karpát
Mladí reportéri pre životné prostredie na IX. workshope v Bielych Karpatoch. Autor: Matej Majerský

Mladí reportéri pod vedením profesionálov skúmali biodiverzitu Bielych Karpát


Mladí reportéri pre životné prostredie na IX. workshope v Bielych Karpatoch. Autor: Matej Majerský

Tradičný a v poradí už deviaty júnový workshop Mladých reportérov sa po prvýkrát uskutočnil v zahraničí. Zúčastnili sa ho žiačky a žiačky z celého Slovenska, ktorí sa umiestnili na stupňoch víťazov v národnom kole celosvetového vzdelávacieho programu Mladí reportéri pre životné prostredie.

Reportéri a reportérky počas štyroch intenzívnych dní objavovali biodiverzitu Bielych Karpát, ležiacich na česko-slovenskom pohraničí medzi Považím a Valašskom. Zbierali informácie od ochranárov, fotili, natáčali a spracovávali reportáže o dôležitých výzvach, ktorým výnimočná príroda Bielych Karpát čelí. 

„Najvýznamnejším hosťom nášho tohtoročného workshopu bol ochranár Miroslav Janík, z organizácie Kosenka, spadajúcej pod Český svaz ochránců přírody. Previedol nás tunajším jedľovo-bukovým lesom Ščúrnica, ktorý Kosenka vykúpila a vyhlásila ho za bezzásahové územie,“ priblížil Richard Medal, národný koordinátor programu Mladí reportéri.

Bielokarpatské lúky sú plné pokladov

Založenie súkromného bezzásahového lesa nie je zďaleka jediným počinom organizácie Kosenka. Ako napovedá už názov, jej členovia sa venujú tiež tradičnému ručnému koseniu bielokarpatských lúk. Tento spôsob hospodárenia v krajine pomáha ochrániť výnimočnú druhovú rozmanitosť tunajších kopaníc, na ktorých sa vyskytujú viaceré chránené rastlinné druhy. K najpozoruhodnejším patria vstavačovité, laicky nazývané ako orchidey. 

 

„Bielokarpatské orchidey rastú zo zeme, zatiaľ čo tie najznámejšie, tropické, rastú na stromoch,“ vysvetlil reportérom Miroslav Janík. Ako dodal, tuzemské orchidey sa od tých, ktorému poznáme zo supermarketov, odlišujú aj tvarom a veľkosťou kvetov. Aj vďaka tomu sú však výnimočné a zaslúžia si pozornosť nielen ochranárov.

Šikovní mladí ľudia, ktorí sa chcú zlepšovať

Úlohou každého študenta alebo študentky bolo za 3 dni navnímať svoju tému a spracovať článok, fotopríbeh alebo video-reportáž. Počiatočnú neistotu tým menej skúseným reportérom pomohla preklenúť aj práca v tímoch. „Toto je môj úplne prvý workshop a zároveň po prvýkrát píšem článok. Je super, že sú tu s nami ľudia, ktorí jednotlivým témam rozumejú a vedia nám pomôcť,“ hovorí Sabína Križanová, žiačka zo ZŠ K. Kuffnera Sládkovičovo.

Okrem ochranárov sa mladým reportérom a reportérkam venovali aj profesionáli z oblasti žurnalistiky a masmediálnej komunikácie. Na deviatom workshope nechýbal ani fotoreportér Radovan Stoklasa, ktorý fotí pre renomované spravodajské agentúry TASR a Reuters.

„Keď sa povedia Mladí reportéri, napadnú mi šikovní mladí ľudia, ktorí sú plní elánu, majú chuť sa zlepšovať a predovšetkým chcú informovať o témach, ktoré prespievajú k ochrane životného prostredia,“ pochválil žiakov a žiačky za ich reportérsku činnosť na záver štvordňového workshopu Radovan Stoklasa.

Tohtoročný workshop sme mohli usporiadať vďaka podpore od OZV ENVI-PAK, ktorá podporuje Mladých reportérov a reportérky už 6 rokov.

Meno autora/autorov: 
Michal Mazánik
Vek autora/autorov: 
-
Škola: 
-