Ekofarmárčenie nie je med lízať

Vložil/a Zuzana Limova dňa 27.03.2012

Udržať ekovýrobu a ekofarmu na slovenskom trhu je naozaj ťažké. Farmárka z Pružiny to zažíva na vlastnej koži už vyše dvadsať rokov.

Prešla si cez finančné problémy, požiar a veľké zmeny. Ale kvalita si vyžaduje ťažkú prácu. Dobytok robí farmárom veľké problémy, lebo je veľmi veľký a z kravskej srvátky sa nedá nič ďalšie vyrábať. Je pre nich výhodnejšie si zadovážiť menej náročné zviera. Ovce zaberajú menej miesta a z ovčieho mlieka sa dá vyrábať viac výrobkov. Každá zmena stojí všetkých veľa námahy. Ovca spozná kvalitné krmivo a podľa toho dá aj také výrobky. A aj eko ovce sú zdravé a šťastné. Ekofarma si vyžaduje veľa námahy, no bez nej nie sú výsledky. Takýchto akčných ľudí treba viac podporovať. Aj Slovensko by si malo vyhradiť financie ako pomoc pre ich rozvoj.

Autorky: Alžbeta Valášková, Adriana Jurkechová, ZŠ Pružina; Jana Michaliková, konzultantka Zelenej školy

Prečítajte si aj ďalšie články, ktoré vznikli v rámci exkurzie na Ekofarmu Pružina:

Mladí reportéri okúsili život na ekofarme

Za bľakotom oviec

Śťastné ovečky Oľgy Apoleníkovej

Biofarmárka: Moja práca má budúcnosť

Priložené obrázky
Ekofarmárčenie nie je med lízať