Veľmi často chodím nakupovať pre našu domácnosť. Keďže základom zdravia a dobrého jedla sú čerstvé a kvalitné suroviny, rozhodla som sa porovnať zeleninu na polievku.
Z tohto dôvodu som si vybrala na porovnanie čerstvú balenú zeleninu a čerstvú váženú zeleninu. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Balené potraviny (v mojom prieskume je to polievková zelenina) sú pre nás pohodlnejšie, ale sú aj oveľa drahšie ako potraviny vážené. Pri porovnaní ceny som zistila, že platím za
odpad, čiže zahadzujem peniaze do odpadkového koša.
Na balenie polievkovej zeleniny sa používajú plasty (polystyrénová tácka a potravinárska fólia). Tieto obaly sa v prírode veľmi dlho a ťažko rozkladajú. Pri vyššej teplote sa z plastov uvoľňujú škodlivé látky, ktoré sa dostávajú do zeleniny.
V oboch prípadoch vznikne biologický odpad, ktorý môžeme kompostovať a použiť do záhrady.
Z hľadiska kvality je čerstvá vážená zelenina oveľa kvalitnejšia, pretože si ju vyberáme sami. V balenej zelenine nemôžeme chytiť do ruky každý kúsok, preto nevidíme, či nie je zelenina nahnitá. Môže nám vzniknúť väčšie množstvo biologického odpadu.
Zdravie je pre človeka to najdôležitejšie čo má, preto aj pri nákupe musíme pozerať najmä na naše zdravie. Naše zdravie závisí aj od prostredia v ktorom žijeme. Životné prostredie by sme si nemali znečisťovať zbytočným vytváraním škodlivého odpadu.
Podľa môjho názoru je riešenie veľmi jednoduché. Ak nebudeme kupovať balené čerstvé potraviny, obchody ich prestanú objednávať a nakoniec balenie potravín zanikne. Záleží len na nás, spotrebiteľoch, ako sa k tomuto problému postavíme.
Martina Ďurníková, ZŠ Jána Palárika, Majcichov