Kosenka ochraňuje bielokarpatské lúky už 50 rokov
Druhovo pestré bielokarpatské lúky. Autor: Michaela Mrišová

Kosenka ochraňuje bielokarpatské lúky už 50 rokov


Druhovo pestré bielokarpatské lúky. Autor: Michaela Mrišová

Kosenka je súčasťou Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), ochrane lúk a lesov v Bielych Karpatoch sa venuje už bezmála 50 rokov. 

„Kosenka sa venuje ochrane prírody a krajiny v Bielych Karpatoch, inak pracujeme na trvalo udržateľnom rozvoji,“ priblížil Miroslav Janík, predseda Kosenky. Podľa jeho slov stojí činnosť organizácie na troch pilieroch, ktorými je pilier ekologický, ekonomický a sociálny.

15.5.2025 to bude päťdesiat rokov, čo táto organizácia funguje. Dôležitým krokom bolo zakúpenie drevenice, ktorú dnes využívajú ako ekocentrum. Kosenka má 62 členov, z toho približne 45 sú miestni ľudia.

„Jedným z podujatí je práve kosenie bielokarpatských lúk. Kosíme iba kosami, čiže tradičným spôsobom, dobrým pre rozmanitosť lúky aj zvieratá,“ objasnil Janík.

Popri tradičnom kosení lúk sa členovia Kosenky venujú aj ďalším aktivitám, ktorých cieľom je zachovanie prírody pre ďalšie generácie. „Ja som tie udalosti prežíval ako veľmi významné. Napríklad sme zastavili výstavbu hotela, alebo sme presunuli výstavbu vysielača, aby sa lúky, na ktorých sa vyskytujú chránené rastliny, nepoškodili,” dodáva predseda Kosenky.

„Už rodičia ma viedli k prírode a to je veľmi dôležité,“ uzavrel Miroslav Janík, ktorý svojimi aktivitami privádza k prírode aj dnešnú mladú generáciu.

Meno autora/autorov: 
Michaela Mrišová a Sofia Hrin
Vek autora/autorov: 
11
Škola: 
Súkromná spojená škola Nová Dubnica